Jisse over zijn eerste jaar als financial consultant

Een carrière starten in consultancy draait om meer dan alleen het vinden van een baan — het gaat om het vinden van de juiste fit. Young consultant Jisse vond zijn perfecte plek binnen ons team na een uitgebreide zoektocht. Hij vertelt hoe hij de wereld van financial consultancy leerde begrijpen, persoonlijke obstakels overwon, impact maakte bij ING en een razendsnel leerproces doormaakte in zijn eerste jaar als consultant.

Marjolein Jansen
Marjolein Jansen

De zoektocht naar de juiste match

Met een master Accounting en Financial Management op zak wist Jisse precies wat hij wilde: een carrière in finance. Maar hoe vind je de juiste plek? “Ik heb zelf contact gezocht met Solid Professionals,” vertelt Jisse. “Ik zocht een bedrijf in Utrecht, gespecialiseerd in financiële diensten en bekend als Great Place to Work. Solid Professionals voldeed als enige aan mijn eisen.”

Vanaf het eerste gesprek voelde Jisse dat dit anders was dan andere bedrijven waar hij had gesolliciteerd. “De sfeer hier was totaal anders,” herinnert hij zich. “Geen eindeloze sollicitatierondes of saaie assessments. Ze keken naar mij als persoon, niet alleen naar mijn cv. Het voelde oprecht.”

Internationale uitdagingen bij ING

Nu werkt Jisse bij ING als service manager op de afdeling Business Partner Services. Hij beheert de toewijzing van kosten van het hoofdkantoor in Amsterdam aan diverse internationale locaties. “Mijn rol is ervoor te zorgen dat deze kosten eerlijk en transparant worden verdeeld over alle vestigingen, zowel in Nederland als in het buitenland,” legt hij uit.

Dit betekent nauw samenwerken met stakeholders om kostenverdelingen te rechtvaardigen en ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de belastingregels. “Het is niet altijd eenvoudig—elke locatie heeft zijn eigen budgetbeperkingen, dus duidelijke communicatie en stakeholdermanagement zijn cruciaal om iedereen op één lijn te houden,” voegt Jisse toe.

"Ik had niet verwacht dat ik als junior consultant al zoveel impact kon maken."

Impact maken als junior consultant

Een typische dag voor Jisse? Dat is een mix van diepgaand Excel-werk en stakeholdermanagement. “De ene keer ben ik in een vergadering om berekeningen te onderbouwen aan een manager, en vervolgens duik ik full-focus in de cijfers van een nieuw project. 

Het is een mooie balans, waarbij ik de vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan goed kan gebruiken. Ik had nooit verwacht dat je als junior consultant al zoveel impact kunt maken!”

Steile leercurve

Naast zijn werk bij ING, stortte Jisse zich ook op projecten binnen ons moederbedrijf, The Hup. “Ik werkte aan verschillende impactvolle projecten,” zegt hij. “Processen verbeteren, bedrijfsbrede optimalisaties voorstellen—het was een steile leercurve, maar dit proces was ongelooflijk waardevol om voor mij als junior mee te maken.”

Benieuwd hoe je met ons programma binnen drie jaar ontwikkelt tot senior consultant? Ontdek de opzet van ons programma.

Een van de interne projecten was bijzonder uitdagend. “We moesten de tijd verkorten van het stroomlijnen van maandafsluitingsproces voor verschillende bedrijven. Aan het einde van het project hadden we de doorlooptijd aanzienlijk verkort. De echte impact van ons werk zien was super belonend.”

 

Obstakels overwinnen

Natuurlijk ging niet alles van een leien dakje. “Meerdere projecten tegelijk managen was echt een test,” geeft Jisse toe. “Soms voelde het alsof alles tegelijk gebeurde, maar daardoor heb ik veel geleerd over timemanagement en het stellen van prioriteiten. Het consultancyteam en de managers van Solid Professionals stonden altijd voor me klaar wanneer ik ondersteuning nodig had.”

Jisse kreeg ook te maken met uitdagingen op het gebied van soft skills. “Op een gegeven moment leverde een afdeling steeds te laat de benodigde data aan, waardoor ik mijn deadlines niet haalde. Ik vond het lastig om te bepalen hoe ik dit moest aanpakken.” Zijn perfomance manager wist hem hiervoor waardevolle tips en ondersteuning te bieden. 

“Hij leerde me dat ik mijn manager kon vragen om contact op te nemen met de manager van die andere afdeling, of zelf gewoon een mailtje kon sturen. In het begin aarzelde ik, omdat ik bang was dat het mensen zou kunnen afschrikken. Maar met het advies van mijn performance manager over hoe ik deze e-mails professioneel kon formuleren, voelde ik me zeker genoeg om het probleem aan te kaarten.”

Continu leren en groeien

Binnen ons consultancyprogramma staat continu leren centraal—en dat is precies wat Jisse zo waardeert. “Ze blijven je uitdagen,” vertelt hij. “Ik heb mijn Agile-certificering gehaald, wat me voorbereidde op mijn eerste opdracht. Daarna ben ik voor een Green Belt in procesverbetering gegaan, omdat die projecten me echt enthousiast maakten.”

De mix van hard en soft skills trainingen vanuit het consutlancyprogramma vond hij bijzonder nuttig. “Het gaat niet alleen om de technische kant. We hadden ook workshops over stakeholdermanagement en communicatie. Die skills heb je echt nodig om soepele relaties met klanten en interne teams te onderhouden, zeker als startende consultant.”

Het belang van team en cultuur

De cultuur bij Solid Professionals? Een game-changer voor Jisse. “Het team hier is geweldig,” zegt hij. “De meeste van ons zitten in dezelfde levensfase, net een paar jaar van de universiteit af, dus er is veel herkenning. Of het nu gaat om borrels, teamuitjes of gewoon samen chillen, er is altijd wel iets te doen.”

Daarnaast draait het niet alleen om het sociale aspect. “Er is veel steun en open communicatie,” voegt hij toe. “We hebben regelmatig teamvergaderingen, check-ins en feedbacksessies. Het is een heel collaboratieve omgeving, wat een groot verschil maakt in je dagelijkse werk.”

Wat brengt de toekomst?

De volgende stappen in Jisse’s carrière zijn nog niet helemaal duidelijk. “Ik wil meer gebieden binnen consultancy verkennen, zoals projectmanagement, en kijken waar ik verder kan groeien,” zegt hij. “Solid Professionals moedigt me hierin aan en ondersteunt me bij het maken van de juiste keuzes voor mijn carrière. Dat geeft me veel vertrouwen in de toekomst.”

Jisse overweegt ook om weer te gaan studeren, om zich nog meer te specialiseren. “Wanneer ik wat meer ervaring heb opgedaan, wil ik waarschijnlijk verder studeren om mijn expertise te verdiepen, maar wat dat precies zal zijn, weet ik nog niet.”

Voor toekomstige consultants heeft Jisse een belangrijk advies: “Wees proactief, blijf nieuwsgierig en ga uitdagingen niet uit de weg. Daar leer je het meeste van. En pak elke leergelegenheid met beide handen aan, zo ontwikkel je professioneel en als persoon!”

Klaar om je consultancy carrière te starten?

We zijn op zoek naar een junior consultant – check de vacature!

Bekijk de vacature