Van Master Finance naar financieel analist bij ABN AMRO
Alexander Bingel werkt als financial planning analyst bij ABN AMRO via ons traineeship. 💸 Om jou een goed inkijkje te geven in wat een financial planning analyst nou eigenlijk doet, vertelt hij over zijn werkzaamheden bij de bank, hoe zijn team eruit ziet en hoe hij zijn opleidingsbudget inzet✅. Benieuwd? Je leest het hieronder.
Finance Controlling
“Ik werk in het Corporate Planning & Control team dat onderdeel is van de controlling afdeling binnen finance.”, vertelt Alexander. “Controlling gaat over het beoordelen en monitoren van de financiën van de bank zelf op groep niveau. De bank heeft drie klanteenheden:
- Wealth Management
- Personal & Business Banking
- Corporate Banking
Daarnaast zijn er de backoffice afdelingen Innovation & Technology (IT) en Functions, hier valt mijn afdeling onder. Per afdeling in de groep Controlling bekijk ik wat er gebeurt en hoe de financiële situatie zich ontwikkelt. Deze ontwikkelingen voeg ik samen tot één verhaal. Iedere maand rapporteer ik actuals (de werkelijke cijfers) aan de Raad van Bestuur, zodat zij weten wat er speelt binnen de organisatie.
Ook maak ik periodiek vooruitkijkende rapportages. Hierin ga ik in op welke projecten eraan komen en hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen. Er is veel aandacht voor digitalisering en hoe we daarmee in de toekomst kosten kunnen besparen. Verder speelt mijn team een grote rol in het budgetproces. In het najaar stemmen wij de budgetten af voor het volgende jaar. Wij coördineren dit proces. We communiceren de wensen van onze Raad van Bestuur naar de afdelingen en we informeren de afdelingen ook over plannen van de Raad van Bestuur. Het is onze verantwoordelijkheid dat er aan het eind van het najaar een haalbaar budget ligt.”
Moduleren van financiële getallen
“Ik werk graag met financiële cijfers. In mijn functie neem ik winst- en verliesrekeningen, balansen en kaststroomrekeningen door. De winst- en verliesrekening is de grote driver van deze drie financiële overzichten en geeft weer hoe de organisatie heeft gepresteerd. Dat maakt het voor mij interessant om deze cijfers door te nemen! Daarnaast doe ik analyses, beoordeel ik prognoses en draag ik bij aan het opstellen van prognoses.”
“Verder ben ik betrokken bij business cases. In een business case wordt een investering gevraagd voor een project. Vanuit business managers en segment controllers horen we de plannen, kosten en wat het gaat opleveren. Vervolgens analyseren we wanneer we verwachten geld terug te verdienen.”
Werken in een team
“Ons team bestaat uit ongeveer twintig collega’s, waarvan ik er vaak met twee samenwerk aan een project. Als ik alleen werk, probeer ik altijd zo snel mogelijk anderen bij de case te betrekken. Als je het te lang laat liggen, loop je het risico dat de aannames niet kloppen en je werk opnieuw moet doen.”
“Ik krijg veel ruimte om mijn werkzaamheden zelf in te vullen en mijn mening te delen. Iedere maand krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Het voordeel van dit traineeship is dat je direct gaat werken op één afdeling. Hierdoor word je echt onderdeel van een team en kan je hard en soft skills echt goed ontwikkelen”.
Binnenkomen bij de bank
“Bij het solliciteren naar een baan bij een bank wordt eerdere werkervaring in het bankwezen gewaardeerd. Ik had die ervaring niet. Via LinkedIn had ik contact met recruiter Jasper, die mij meteen een comfortabel gevoel gaf. Na een kort gesprek met hem werd duidelijk dat dit voor alle recruiters bij Solid Professionals geldt: vrolijk, vriendelijk en altijd bereid om te helpen. De positieve energie die iedereen daar deelde, hielp me enthousiast te blijven tijdens mijn zoektocht naar een baan.”
“Naast dat het super handig is dat Solid Professionals al een groot netwerk binnen de financiële sector heeft, was het beginnen met een traineeship ook echt een voordeel voor mij. Je krijgt meer begeleiding en aandacht. Iets waar de managers niet altijd veel tijd voor hebben bij de banken. Zo heb je bij het traineeship altijd een talentmanager waar je al jouw issues en vragen mee kan bespreken. Of als je behoefte hebt om te ventileren is dit ook echt een prettig persoon hiervoor.”
“Jullie hebben een goed netwerk, goede relaties, interessante functies en bieden begeleiding aan. En aanmoediging!”
Hard en soft skills
“Ik heb een ruim opleidingsbudget gekregen om nieuwe hard én soft skills te leren die handig zijn voor een financieel analist. Zo ben ik bijvoorbeeld nu bezig met het behalen van mijn CFA certificering. Deze certificering staat hoog aangeschreven in de sector en staat goed op je cv. Hierin worden dezelfde onderwerpen behandeld als in mijn bachelor en master, maar het wordt allemaal in drie toetsen verwerkt in plaats velen tentamen verspreid over 4 jaar.”
“Voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik onder andere de MBTI-trainingen gevolgd. MBTI is een manier om jouw persoonlijkheidsstijl te ontdekken. Hierdoor weet je beter hoe je met mensen samen kan werken die op een andere manier dan jij werken, maar je leert ook waarom je reageert zoals je reageert. Deze tool heeft mij geleerd om andere mensen beter in te schatten en te begrijpen.”
“Waar ik misschien nog wel het meest profijt van heb, is de training over mentale weerbaarheid! Het gaat over omgaan met stress en het vinden van balans in je leven. Je leert dat je voor jezelf moet zorgen door dingen te doen die je energie geven en door voldoende rust te nemen. Dit is heel belangrijk om een goed werk-privé balans te hebben.”
Tip voor toekomstige young professionals
”Mijn tip aan toekomstige young professionals is: Als je een aantrekkelijk meisje ziet zitten, wil je bijna die jongen worden die zij leuk vindt. Dat moet je eigenlijk vermijden want dat kost op den duur te veel energie. Dit kan lastig zijn wanneer je op zoek bent naar een baan en je wil graag aan de slag, maar de functie moet wel echt bij je passen. Blijf jezelf, dichtbij jezelf en blijf eerlijk. Ook richting andere mensen die je spreekt. Op lange termijn is dat een stuk makkelijker. ”
“Om een match te vinden, is het goed om voor jezelf te bedenken waar jij goed in bent en waar je interesses liggen. Past het bij die vacature? Top! Zo niet, dan is dat niet erg – ook als je dit (nog) niet weet, dus geef dat aan: Ik wil het graag ervaren en erachter komen. Als starter is het helemaal niet erg dat je het nog niet weet of dat je ergens nog geen ervaring mee hebt.”
Klaar voor je eerste echte baan?
Ben jij (bijna) klaar voor een baan in de financiële sector? Check onze vacatures in de richtingen Finance, Risk, Data of IT. Nog niet zeker wat bij jou past? Neem dan contact op met recruiter Carlo om samen te sparren!