Werken als business analist
Banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn dynamische, maar ook complexe organisaties. Consultant Figou deelt: "Toen ik begon te werken, had ik eigenlijk geen duidelijk beeld van hoe zo'n bank er van binnen uitziet. Termen zoals 'change,' 'run,' en 'circles' waren allemaal nieuw voor mij!" Figou en Tim hebben inmiddels als business analist verschillende opdrachten gedaan en snappen nu goed hoe de afdelingen samenwerken. Samen met hun manager Jeroen, geven ze je een kijkje in de functie business analist.
Run en Change
Om de rol als business analist te begrijpen, moet je eerst het run en change concept begrijpen. Vrijwel alle bedrijven in de financiële sector werken namelijk volgens dit concept. Bijna alle activiteiten in het bedrijf zijn te verdelen in deze twee lagen: Run en Change. Deze lagen zijn terug te vinden in alle domeinen: front- en backoffice, en binnen finance & risk.
Agile
De run en change komt voort uit de agile-werkwijze. Het overgrote deel van de organisaties in de financiële sector werkt volgens deze aanpak. Hierbij werk je vaak in multidisciplinaire teams en in korte werk-“sprints” om snel resultaten te behalen en flexibel te reageren op nieuwe ontwikkelingen.
Running The Business (RTB)
De Run voert de dagelijkse werkzaamheden uit die nodig zijn om de business draaiende te houden. Denk aan werkzaamheden zoals het opstellen van rapportages tot aan het uitvoeren van boekhoudkundige procedures voor de financial closing.
Onder the run vallen de volgende hoofdlijnen aan functies: risk reporting, controlling, asset management, financial accounting, financial reporting en management accounting.
💡Om te bepalen welke functie het beste bij jou past, is het slim om je af te vragen welke richting je meer op wilt gaan: accounting, controlling of modelling.
Als je een traineeship Finance of Risk bij ons volgt, dan ga je waarschijnlijk in de run werken. Kies je voor een carrière als consultant? Dan start je zeker in de run!
Als je nog geen werkervaring hebt, dan heb je een basis in een theoretisch kader. Je snapt de producten, de accounting en kent de beginselen van hoe de bank werkt, maar het is allemaal theoretisch. Je wilt dit in de praktijk ervaren, toetsen en verrijken.
Jouw eerste jaar word je onderdeel van de run om te ervaren hoe zo’n bank in elkaar zit. Voordat je ergens wat van kan vinden of verbetervoorstellen kan doen, moet je eerst weten: Hoe lopen de lijnen? Bij wie moet ik wel of juist niet zijn? Je leert de werkwijzen kennen en ontwikkelt productkennis.
Changing The Business (CTB)
De change implementeert veranderingen om de huidige processen te optimaliseren. Ze zitten tussen twee afdelingen in en fungeren als de support richting de run. Met name omdat banken steeds efficiënter willen werken met nieuwe technologieën, maar ook door wet- en regelgeving moeten processen veranderd worden.
Vaak is het een combinatie van beiden: door een verscherpte regelgeving moet het proces onder de loep worden genomen en is daarmee direct de uitgelezen kans voor een efficiëntieslag.
Als business analist vertaal je de dagelijkse bedrijfsvoering naar de change. Je verzamelt vereisten van de business en vertaalt deze naar functionele ontwerpen. Deze ontwerpen worden vervolgens door ontwikkelaars omgezet naar een technisch ontwerp. Hierin staat wat er precies geprogrammeerd moet worden om die nieuwe data attributen te ontsluiten, nieuwe processen te implementeren of de applicatie aan te passen.
De business analist rapporteert aan de product owner. De product owner prioriteert de gewenste veranderingen en plant deze in sprints.
IT
Hoewel er ook een derde laag is, namelijk de IT-infrastructuur van de bank, richten we ons in dit artikel voornamelijk op de Run en Change. Dit zijn de gebieden waar jij als starter via ons terecht kan komen.
Jouw eerste jaar als consultant
Figou en Tim hebben hun eerste opdracht bij de ING gedaan. Tim: “Voor mij was werken bij een bank nieuw, dus ik vond het interessant om in een run omgeving terecht te komen. Om zo te begrijpen hoe afdelingen werken en inzicht te krijgen in de financiële huishouding. Vanuit daar kon ik de volgende stap maken.
Onze volgende opdracht is een overkoepelende rol als business process management bij de Volksbank voor drie maanden. Vanuit een change team ga je langs de verschillende circles (scrum teams) in de hele bank om processen vast te leggen. In deze zes maanden doen we nog geen verbetervoorstellen.
Het vertrekpunt hier was dat er te weinig processen waren beschreven. De toezichthouders wezen de Volksbank erop dat het proceslandschap niet op orde was. En wanneer je de huidige processen toch in kaart aan het brengen bent, wil je niet alleen de vastlegging doen om het primaire probleem op te lossen, maar kijken of het beter of efficiënter kan.”
Figou vult aan: “Als consultant worden we aangenomen om de processen vast te leggen en is het de bedoeling dat we onze eigen opdracht verder creëren. Wanneer wij een proces hebben vastgelegd waarvan wij denken dit kan beter, dan leggen we dit voor om te verbeteren. Gedurende de opdracht gaat hier dus steeds meer gewicht naartoe.”
Jeroen: “Als consultant kun je vanuit je onafhankelijke rol kritische vragen stellen.”
De uitdagingen als business analist
“Als business analist moet je ook echt pushen op de veranderingen die je aandraagt.” Tim licht toe: “Wat je vaak ziet is dat de run niet genoeg capaciteit heeft om de veranderingen uit te voeren. Andere collega’s uit de run schieten juist in de weerstand omdat ze al tientallen jaren met een bepaald systeem werken.
Maar ook de product owner kan jouw verbetervoorstellen niet als prioriteit zien, waardoor andere projecten voorrang krijgen. Jij moet dus de stakeholder meekrijgen. Binnen Solid Professionals krijg je handvatten hoe dat kan vanuit meer senior collega’s. Het is daarin wel belangrijk dat je dit zelf proactief bij hen uitvraagt.”
Na twee jaar heb je je ontwikkelt tot generalist. Hierna ga je je steeds meer specialiseren in jouw niche. Als je iets meer weg wilt van de inhoud en juist energie haalt uit het afronden van een project volgens een strak tijdsplan, kan je je ontwikkelen naar een coördinatierol.
Stel je vindt het procesoptimalisatie stuk juist gaaf, dan kan je juist verder ontwikkelen als black belt. Op een gegeven moment neem je een aantal junior consultants onder je vleugels om een heel traject bij een organisatie van kop tot staart te kunnen uitvoeren.
Zo zijn er veel verschillende paden die je kan volgen: van projectmanager tot data analist, tot aan modelling expert.
Nieuwsgierig naar meer inkijkjes in het werk als consultant? Check de verhalen van Jisse, Marianne of Robbert.
Is consultancy iets voor jou?
Benieuwd naar de veelzijdige kansen binnen het vak van business analist in de financiële sector? Ontdek ze in een gesprek met ons, of lees meer over andere rollen binnen finance.