Hoe je als manager je team meekrijgt in veranderingen

Veranderingen zijn onvermijdelijk op de werkvloer. Als manager moet jij je team soepel door deze transities loodsen. Dat is een uitdaging - zeker wanneer je merkt dat sommige collega’s moeite hebben met aanpassing. Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat iedereen mee kan in het veranderingsproces?

Marjolein Jansen
Marjolein Jansen

De noodzaak van verandering

De financiële sector staat voortdurend onder invloed van wereldwijde trends en ontwikkelingen. Je moet als organisatie blijven innoveren om competitief te blijven op de arbeidsmarkt. Maar dat gaat niet zonder uitdagingen. Internationale teams zijn steeds vaker de norm. Dit brengt culturele diversiteit en tijdzones in het spel, wat nieuwe managementvaardigheden vereist. 

Daarnaast vraagt de implementatie van technologieën zoals AI en machine learning, agile werkmethoden en digitale transformaties om teams die zich kunnen aanpassen aan nieuwe werkwijzen en tools.

Maar ook generatieverschillen spelen een rol, vooral met de intrede van Gen Z op de werkvloer. Deze jongere generatie brengt nieuwe verwachtingen en werkstijlen met zich mee.

Als werkgever is het essentieel om je werkwijze aan te passen  aan de nieuwe generatie, want anders loop je het risico dat jong talent voor een andere werkgever kiest. Dat je team hierin meegaat is cruciaal voor het succes van de verandering.

Waar komt weerstand vandaan?

Weerstand tegen verandering is menselijk gedrag, diep geworteld in de basisprincipes van psychologie en sociologie. Het is belangrijk om te beseffen dat vermijdingsgedrag vaak voortkomt uit onzekerheid en angst voor het onbekende. Dit gedrag is niet irrationeel, maar een beschermingsmechanisme.

Door medewerkers vanaf het begin te betrekken en hun input serieus te nemen, kan veel weerstand worden voorkomen. Regelmatige updates en transparantie over de voortgang en successen helpen om vertrouwen te bouwen en verwarring te voorkomen.

Als manager is het belangrijk om nieuwsgierig te zijn naar de onderliggende redenen voor weerstand. Dit vraagt om empathie en het vermogen om in gesprek te gaan met je medewerkers, om hun zorgen en perspectieven echt te begrijpen.

Door goed te luisteren en hun zorgen te erkennen, kun je gerichte en effectieve interventies plannen. Denk aan extra trainingsdagen, één-op-één gesprekken of een mentorschapprogramma.

Is het gewenste gedrag duidelijk?

Een van de grootste fouten die organisaties maken bij het communiceren van veranderingen is het gebruik van abstracte termen zoals ‘eigenaarschap’ of ‘proactief gedrag’.

Dit soort grote termen zijn vaak te vaag en kunnen door verschillende mensen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Voor effectieve gedragsverandering is het belangrijk om specifiek en concreet te zijn over wat er precies van werknemers wordt verwacht.

Communicatie als sleutel tot succes

Transparantie en openheid zijn essentieel als je veranderingen wilt communiceren. Deel niet alleen het einddoel, maar ook de stappen en processen die nodig zijn om dit doel te bereiken.

Gebruik de 4 P’s om je verhaal duidelijk en gestructureerd over te brengen:

  • Pijn: Wat zijn de risico’s en negatieve gevolgen als we niet veranderen? Dit helpt om de urgentie van de verandering te onderstrepen.
  • Perspectief: Wat zijn de voordelen en verbeteringen als de verandering succesvol is? Dit geeft een positief toekomstbeeld.
  • Proces: Welke concrete stappen en acties zijn nodig om de verandering te realiseren? Dit maakt de verandering behapbaar en planmatig.
  • Personen: Wat wordt er specifiek van elk teamlid verwacht en wat kunnen ze van jou als leidinggevende verwachten? Dit zorgt voor duidelijkheid en verantwoordelijkheid.

Betrokkenheid en inclusie

Een succesvolle verandering vereist de betrokkenheid van alle medewerkers. Dit betekent dat werknemers niet alleen geïnformeerd moeten worden, maar ook actief betrokken moeten zijn bij het veranderingsproces.

Vorm een leidende groep van invloedrijke medewerkers om draagvlak te creëren. Betrek hierbij zowel enthousiaste als kritische stemmen.

 

Kritische medewerkers kunnen waardevolle inzichten bieden en helpen om blinde vlekken in de veranderstrategie te identificeren.

Door een inclusieve benadering voelen medewerkers zich gewaardeerd en zijn ze meer bereid om mee te werken.

Voorbeeldgedrag

Leiderschap speelt een centrale rol in het succes van veranderingsprocessen. Jij moet niet alleen de verandering aansturen, maar ook zelf het goede voorbeeld geven. Dit betekent dat je de nieuwe gedragingen en werkwijzen moet vertonen die je van je team verwacht.

Door empathisch te zijn en te luisteren naar de zorgen en feedback van je team, bouw je vertrouwen op en verminder je weerstand. Als je zelf openstaat voor feedback en verbetering, inspireer je je team om hetzelfde te doen.

vrouw-vergadering

Opleiding, ontwikkeling en erkenning

Continu leren en ontwikkelen zijn essentieel in tijden van verandering. Dit betekent dat je moet investeren in trainingsprogramma’s die je helpen nieuwe vaardigheden en kennis op te doen.

Voor oudere werknemers kan dit extra ondersteuning en aangepaste leermethoden betekenen om nieuwe technologieën en werkmethoden te omarmen. 

Mentorshipprogramma’s waarbij jongere werknemers oudere collega’s coachen (of andersom), kunnen effectief zijn in het overbruggen van de kennis- en generatiekloof.

Het erkennen en belonen van positief gedrag houdt je team gemotiveerd. Denk aan simpele complimenten, publieke erkenning, financiële beloningen en kansen voor carrièreontwikkeling.

Het vieren van kleine successen verhoogt de moraal en laat iedereen zich gewaardeerd voelen. Dit versterkt het gewenste gedrag en moedigt iedereen aan om actief bij te dragen aan de verandering.

Samen naar een toekomstbestendige organisatie

Verandering is onvermijdelijk en essentieel voor de groei en ontwikkeling van de financiële sector. Door open communicatie, duidelijke verwachtingen, betrokkenheid, continue opleiding en sterk leiderschap kun je je team succesvol door veranderingsprocessen leiden.

Begrijp de oorzaken van weerstand, geef duidelijke instructies en erken de inspanningen van je team. Samen kunnen jullie een toekomstbestendige organisatie creëren.

Meer weten?

Met onze ruime ervaring in het bemiddelen tussen young professionals en managers weten we wat werkt. Hoe je ze aantrekt, maar ook hoe je ze behoudt. Els gaat graag met je in gesprek om je meer te bekijken hoe jong talent jouw team kan ondersteunen in veranderingen.

Plan een gesprek in