Zet de STARR-methode in bij je sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan wil je een goede indruk maken. Dit is het moment om te laten zien waar jij in uitblinkt! 🚀 Maar iedereen kan wel roepen dat ‘ie iets heel goed kan. Hoe laat je nou écht zien dat jij een pro bent in wat jij doet? De STARR-methode helpt je om concreet je skills uit te leggen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog. 💪

Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan

Wat is de STARR-methode?

Met de STARR-methode leg je jouw skills op een overtuigende manier uit. Dit is handig tijdens sollicitatiegesprekken. De methode bestaat uit 5 stappen die je helpen om te bewijzen dat je bepaalde vaardigheden beheerst. De 5 stappen zijn: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Soms wordt ‘reflectie’ weggelaten, dan spreken we van de ‘STAR-methode’. 

De STARR-methode is vooral goed toe te passen wanneer je vragen gaat beantwoorden over jouw vorige werkervaring. Wat de methode zo waardevol maakt, is dat je met concrete voorbeelden uitlegt hoe je een skill daadwerkelijk hebt toegepast en welke resultaten dit heeft opgeleverd. Door deze aanpak krijgt de interviewer een beter beeld van hoe je jouw vaardigheden in de praktijk hebt ingezet en welke prestaties je daarmee hebt behaald.  

Hoe gebruik je de STARR-methode tijdens een sollicitatiegesprek?

Beantwoord de vragen over jouw ervaringen en competenties met de volgende stappen:

1. Situatie: Beschrijf een specifieke situatie of uitdaging waarin je een bepaalde skills hebt toegepast.

2. Taak: Leg uit wat je taak was in die specifieke situatie en wat er van je werd verwacht.

3. Actie: Vertel concreet welke stappen je hebt ondernomen om de taak uit te voeren. Benadruk daarbij de specifieke competentie die je hebt ingezet.

4. Resultaat: Beschrijf de uitkomst en resultaten van je acties. Focus hierbij op de positieve resultaten en benadruk wat je hebt bereikt.

5. Reflectie: Leg uit wat je hebt geleerd en hoe je in de toekomst een soortgelijke situatie anders of beter kunt aanpakken.  

Dus, in het kort: Je beschrijft een concrete situatie (S), je geeft aan wat jouw rol was (T), je legt uit wat je precies gedaan hebt (A), en wat het resultaat daarvan was (R), en je vertelt wat je geleerd hebt (R). 

Een voorbeeld

Tijd voor een voorbeeld! Stel je krijgt de vraag: “Hoe ga je om met strakke deadlines?” Met de STARR-methode beantwoord je deze vraag zo:  

Situatie: “Tijdens mijn studietijd, in het bijzonder tijdens mijn afstudeerproject rond data-analyse, had ik te maken met meerdere deadlines voor verschillende delen van het project.” 

Taak: “Het was mijn verantwoordelijkheid om de data te verzamelen, te analyseren en daarover te rapporteren binnen een vastgestelde tijdlijn.” 

Actie: “Om het project goed te beheren, heb ik een planning gemaakt met duidelijke mijlpalen. Ik zorgde voor regelmatige check-ins met mijn begeleider om mijn voortgang te bespreken en feedback te krijgen. Daarnaast gebruikte ik projectmanagementtools om bij te houden wat ik nog moest doen en wanneer elke taak voltooid moest zijn.” 

Resultaat: “Ik was in staat om alle onderdelen van mijn afstudeerproject tijdig te voltooien, en ontving positieve feedback op zowel mijn projectmanagementvaardigheden als op de kwaliteit van mijn onderzoek. Mijn afstudeerproject werd beoordeeld met een 8,5.” 

Reflectie: “Deze ervaring leerde mij het belang van goede planning en organisatie bij het werken onder druk.” 

Naast het beantwoorden van vragen, wil je ook zelf vragen stellen om een goede indruk te maken. Check onze lijst met 27 sterke vragen voor sollicitatiegesprekken.  

Bereid de STARR-methode voor

Het vereist wat oefening om de STARR-methode toe te passen tijdens sollicitatiegesprekken. Om je hierop voor te bereiden, is het belangrijk om de vacature nog eens goed te bekijken.

Kies minimaal 3 sterke punten of vaardigheden van jezelf uit die passen bij het functieprofiel. Bedenk bij elke vaardigheid een situatie of succesvol project uit je werkverleden of studie en schrijf dit helemaal uit met de STARR-methode. Probeer deze vervolgens op een natuurlijke manier hardop te vertellen.

Je weet niet welke vragen je krijgt tijdens je gesprek, maar op deze manier train je jezelf om de STARR-methode in het moment toe te passen.

Man achter laptop aan het werk

Nog een paar laatste tips

  • Hou het relevant. Zorg ervoor dat je situaties en voorbeelden beschrijft die te maken hebben met de skills die je wilt belichten en die passen bij het functieprofiel.
     
  • Ga niet te ver terug in de tijd. Gebruik juist recente ervaringen. Het beste is om niet verder dan 3 jaar geleden te kijken.
     
  • Wees kort en krachtig. Probeer voor elke stap van de STARR-methode drie tot vijf zinnen te gebruiken. Op die manier blijf je duidelijk en concreet.
  • Ondersteun je resultaten met cijfers. Dit maakt het tastbaar. Als je hebt bijgedragen aan omzetgroei, benoem dan relevante cijfers, zoals een groeipercentage.
     
  • Wees oprecht en gebruik alleen situaties die daadwerkelijk zijn gebeurd. Overdrijf niet over jouw bijdrage aan het behaalde resultaat.  

Sollicitatiegesprek op de planning staan? In deze blog lees je hoe je je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Klaar om jouw droombaan te vinden?

Afgestudeerd en op zoek? Wij vinden voor jou die toffe baan in Finance, Risk, Data of IT en helpen je met de voorbereidingen. Check onze vacatures voor meer info. 

Ontdek de leukste vacatures