Zo werk je goed samen met je boomercollega’s

Je zou maar terechtkomen in een team vol boomers. De mensen die met twee vingers typen, jouw droom om remote te werken op Bali totaal niet snappen en zich blindstaren op de simpelste technische taakjes. 🙄 Daar schiet je niks mee op, zou je denken. Maar niets is minder waar! Je kan hun ervaring juist goed gebruiken in je carrière. In deze blog lees je hoe.

Marjolein Jansen
Marjolein Jansen

Digibete boomers en luie gen-z’ers

Nederland is aan het vergrijzen, zo ook de werkvloer. Grote kans dus dat je te maken krijgt met “boomers”. En dan hebben we het niet over de generatie babyboomers die tussen 1941-1955 is geboren, maar gewoon over collega’s met een oude ziel. Zij hebben vooroordelen over jouw generatie op de werkvloer, en omgekeerd geldt hetzelfde. Jij als gen Z-er bent zogenaamd lui, vind je hobby’s belangrijker dan echt werken en zit alleen maar op je telefoon. De boomers zijn op hun beurt traag, digibeet en allergisch voor verandering. Toch is er grote kans dat je samen moet werken. Hoe pak je dat aan? Door die vooroordelen de deur te wijzen en je nieuwsgierigheid te gebruiken!

Ook young professional Tjardo moest even wennen, toen hij aan zijn traineeship bij pensioenuitvoerder MN begon. “In eerste instantie klinkt een pensioenfonds niet als het meest flitsende bedrijf om voor te werken, maar het heeft me positief verrast. Doordat mijn collega’s al langer in het vak zitten, kan ik juist veel van hen leren. Saai is het dus absoluut niet!”

Wat jij kan leren van je oudere collega’s

Oke nee, ze typen niet snel, maar ze hebben natuurlijk wel andere kwaliteiten! Ze stralen een bepaald soort rust uit waar je als jongere collega, die nog van alles moet, veel van kan leren. De boomers hebben hun plekje op de werkvloer al gevonden. Voor jou een kans om ze eens te vragen hoe zij het ervaarden toen ze net begonnen met werken. Wie weet leer je wat, of schep je zelfs een band!

Doordat de boomers hun plekje op de werkvloer al een tijdje hebben gevonden, durven ze ook meer te zeggen. Dingen die jij misschien spannend vindt om te communiceren met jouw baas, zoals een foutje die je hebt gemaakt, flappen zij er gewoon zo uit. 

Wat dat betreft zijn het goede rolmodellen en waardevolle connecties op de werkvloer. Omdat zij er al lang zitten kennen ze de organisatie, en dus ook de beslissers, door en door. Daar kan je mooi wat van meepikken!

Ook consultant Tim werkt veel met oudere collega’s: “Zij weten bij wie ze moeten zijn om iets gedaan te krijgen, en houden je uit de wind als er bijvoorbeeld een lastige meeting is met andere afdelingen,” vertelt hij. “Ze hebben veel kennis van de (soms oeroude) systemen binnen de bank en kennen alle kneepjes van het vak!”

De boomer is jouw beste adviseur

Boomers weten superveel over allerlei verschillende dingen en ze kennen iedereen. Dit maakt ze een handige schakel in je netwerk. Ze hebben al veel meegemaakt op de werkvloer en zijn goede adviseurs. Hoe je een lastige situatie op werk aanpakt, een hoger salaris krijgt, of komt bij die functie die je heel graag wilt? Zij weten het, durf te vragen!

Tegenwoordig besteden we veel tijd aan onze telefoons en zijn we vooral druk met onszelf bezighouden de hele dag. Onze oudere collega’s geven een goed voorbeeld van het belang van rust. Laat je telefoon eens liggen als je het werken even zat bent, en staar gewoon naar buiten, dat doen zij ook! 🧘

 

Conflict? Zo pak je dat aan

Soms botsen generaties, wat zorgt voor een misverstand of conflict. Vervelend, maar dat komt nu eenmaal voor als je van elkaar verschilt. Hoe je ermee omgaat, dat is waar het echt om draait. Flexibiliteit is je beste vriend in deze situaties. Het is belangrijk om je open te stellen voor verschillende standpunten – soms kan een frisse blik van een (oudere) collega je verrassen met nieuwe inzichten.

Het is slim om je te verdiepen in verschillende manieren om conflicten aan te pakken, onze talentmanagers helpen je hierbij! Als je een conflict goed aanpakt lost dit niet alleen het probleem op, maar helpt het ook om de werksfeer te verbeteren. Plus, het versterkt je relaties met je collega’s. Je laat zien dat je niet alleen sterk bent in je werk, maar ook in het omgaan met lastige situaties.

Dus, de volgende keer dat de boomer-behaviour je irritatiezone binnensluipt, onthoud dan dat jouw vooroordelen in de weg kunnen zitten. Blijf nieuwsgierig naar je collega’s, je kan veel leren van elkaar!

Wil jij een uitdagende baan waar je veel leert?

Start je carrière met één van onze traineeships!

Bekijk onze vacatures