Trendanalyse: van krapte naar een divers team

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om internationale collega’s op de werkvloer tegen te komen. 1 op de 12 online vacatures in Nederland is al niet-Nederlandstalig; voor Amsterdam zelfs 1 op de 4. Met de vergrijzing en de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zal deze trend zich naar verwachting blijven ontwikkelen. Directeur Sabine deelt haar inzichten en verwachtingen over de invloed van internationalisering in de financiële sector.

Marlou Kramer
Marlou Kramer

De krapte op de arbeidsmarkt

“De teams bij onze klanten zijn tegenwoordig een stuk internationaler dan vijf jaar geleden. Bedrijven die al gewend zijn om in het Engels te communiceren, zien een versnelde internationalisering binnen hun organisatie,” vertelt Sabine. Deze toename in het aannemen van internationale medewerkers is grotendeels te verklaren door de krappe arbeidsmarkt waarmee we sinds enkele jaren te maken hebben.” 

Uit onderzoek van Indeed blijkt dat 57% van de Nederlandse werkgevers arbeidstekort als voornaamste reden noemt om buitenlandse werknemers in dienst te nemen. 

Ook traditionele bedrijven passen zich aan

“Er is een groot verschil tussen multinationals en mkb-bedrijven,” vervolgt Sabine. “Bij de meeste grote banken wordt al Engels gesproken, mede door hun internationale focus en Europese regelgeving. Tegelijkertijd behouden veel organisaties in de financiële sector die zich op de Nederlandse markt richten een Nederlandse bedrijfscultuur, waarbij Nederlands de primaire voertaal is. Zij zijn vaak nog niet voorbereid op de komst van expats. Voor veel medewerkers is het een uitdaging om in het Engels te vergaderen of te mailen. 

Sabine merkt op dat het dan ook logisch is dat deze bedrijven minder aantrekkelijk zijn voor medewerkers die graag in een internationale omgeving werken. “Zij kiezen eerder voor multinationals bedrijven, bijvoorbeeld op de Zuidas.”

Toch beginnen ook deze kleinere bedrijven in te zien dat het huidige arbeidsklimaat vraagt om een bredere wervingsaanpak. “Steeds meer Nederlandse organisaties zijn bereid om buiten de landsgrenzen te kijken,” zegt Sabine.  

“Vroeger werd het spreken van Nederlands op kantoor belangrijk gevonden, maar sinds hybride werken de norm is geworden, speelt dit een minder grote rol. Collega’s die vanuit huis werken voeren niet die informele gesprekken bij het koffiezetapparaat. 

Trendontwikkeling door de jaren heen

Sabine ziet verschillende factoren die bijdragen aan de internationalisering van de werkvloer. “Trends ontstaan meestal niet zomaar, maar zijn een product van hun tijd,” legt ze uit. “In de jaren 2000 was outsourcing in opkomst. Veel bedrijven kwamen hier later op terug vanwege de inefficiëntie. Ondanks de lage lonen bleek het uiteindelijk niet goedkoper.”

Ze merkt op dat vandaag meerdere factoren samenkomen. “Naast de krappe arbeidsmarkt zien we ook een bredere internationalisering in de samenleving. Ons dagelijkse leven ‘verengelst’, de vraag naar diversiteit groeit, en hiermee ook het belang van een diverse, inclusieve werkvloer. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien aan dat diverse teams beter presteren doordat verschillende perspectieven leiden tot creatievere en effectievere oplossingen.” 

Uitdagingen van een internationale workforce

De komst van internationale medewerkers brengt ook uitdagingen met zich mee, merkt Sabine op. “Het begint al tijdens het wervingsproces, met extra papierwerk en juridische hobbels. En wanneer de werknemer eenmaal start, is het belangrijk dat hij of zij aansluiting vindt bij de rest van het team.” 

Sabine benadrukt dat culturele verschillen en integratie belangrijke aandachtspunten zijn voor organisaties. In deze blog deelt ze praktische tips over het omgaan met cultuurverschillen binnen teams. 

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2022 en in 2024 herzien en geüpdatet.

Hoe kunnen wij je helpen?

Is jouw bedrijf in transitie? Staat een overstap van Nederlands naar Engels als voertaal op de planning? Worden culturele verschillen op de werkvloer nog te weinig besproken? Al meer dan 17 jaar begeleiden wij young professionals, waaronder een groeiend aantal internationale talenten. We helpen organisaties om deze veranderingen succesvol te omarmen en de bijbehorende uitdagingen aan te pakken.

Versterk jouw team met internationals