Starten als junior network architect bij ABN AMRO
Je diploma op zak? Tijd voor de volgende stap: je eerste echte baan! Misschien heb je al van ons traineeship gehoord, maar wat houdt het echt in? Hoe ziet je werkdag eruit en welke begeleiding krijg je? Nevin Morcy, nu junior network architect bij ABN AMRO, deelt haar verhaal en geeft je een inkijk in haar wereld. 🔍
De technische diepte in
Nevin vertelt: “Tijdens mijn studie Cyber Security wist ik al dat ik de technische diepte in wilde gaan. Toen recruiter Jorn mij benaderde via LinkedIn, voelde het direct goed. Het gesprek met hem en later met accountmanager Thomas gaf mij het vertrouwen dat zij niet alleen een baan voor mij zochten, maar echt wilden kijken wat bij mij paste. Die persoonlijke benadering gaf me het vertrouwen om aan de slag te gaan in een rol waar ik het verschil kan maken.” Die rol vond Nevin bij ABN AMRO.
Een werkdag bij ABN AMRO
Nevin werkt op de afdeling Private Infrastructure Platform (PIP), waar het team verantwoordelijk is voor het hart van de IT-omgeving. “De afdeling beheert de kritische IT-infrastructuur, zoals netwerken, datacenters, mainframes en private cloud-systemen. Hier draait alles om stabiliteit, veiligheid en prestaties, want ABN AMRO verwerkt dagelijks miljoenen transacties en petabytes aan data. Het is een high-tech omgeving waar je continu wordt uitgedaagd.”
Binnen PIP is Nevin onderdeel van twee teams: het Network End User (NEU)-team en het Network Design Innovation (NDI)-team. “In het NEU-team helpen we eindgebruikers met netwerkconnectiviteit en het oplossen van netwerkproblemen. Het NDI-team is meer toekomstgericht en richt zich op het ontwerpen en innoveren van netwerkstructuren. Hoewel ik nu vooral taken oppak binnen het NEU-team, kijk ik ernaar uit om in de toekomst meer betrokken te raken bij het strategische werk van het NDI-team.”
Nevin werkt veel vanuit huis, maar gaat ook regelmatig naar kantoor. “Maandag en woensdag zijn vaste kantoordagen, en eens per maand hebben we een grotere teamdag waarbij het hele team samenkomt. Deze balans is ideaal: ik krijg de rust en flexibiliteit van thuiswerken, maar ook de energie en verbinding van collega’s op kantoor. Het voelt heel vrij – ik kan werken waar ik me het beste voel.”
Haar huidige taken
Nevin’s werk bij het NEU-team is divers en uitdagend. “Ik leer continu bij en werk ondertussen aan verschillende opdrachten. Een van mijn eerste projecten was het ontwerpen van een netwerkdesign voor de applicaties waar mijn team mee werkt, via Microsoft Visio. Daarnaast ben ik bezig met een NSF-intake (Network Security Framework), waar we samen met het CISO Cyber Defence Team de beveiliging van een applicatie beoordelen.”
Een ander project was het analyseren van de benodigde bandbreedte voor kantoren in Nederland, in verband met de installatie van nieuwe camera’s. “Ik dook in Excel-spreadsheets en voerde berekeningen uit om te bepalen of de huidige bandbreedte toereikend was of dat er een upgrade nodig was. Het was technisch uitdagend en gaf me een goed inzicht in de infrastructuur van ABN AMRO.”
Teammeetings
De werkzaamheden in Nevins team worden georganiseerd via een kanban-bord. “Iedere maandag en woensdag hebben we korte stand-ups waarin we bespreken wie waaraan werkt en welke taken prioriteit hebben. Op dinsdag hebben we een langere kanban-meeting waarin we de voortgang en eventuele knelpunten bespreken. Het is een fijne manier van werken, want het geeft je continu overzicht en je kan makkelijk schakelen als iets vastloopt.”
‘Dat geldt ook voor opleiding. Als student ben je gewend om een mail te ontvangen met de vakken voor het volgende blok. Binnen een bedrijf gaat dit net even anders. Hier moet jij de kennis bij anderen halen. Jij moet regelen dat je een bepaalde opleiding krijgt en jij moet feedback vragen. En natuurlijk kunnen wij, talentmanagers, je hierbij helpen. Je mag ons alles vragen en wij delen onze tips. Maar je moet het zelf doen.’
In deze werkwijze is assertiviteit essentieel. “Je moet durven vragen stellen en aangeven waar je hulp nodig hebt, want er is zoveel te leren. Tegelijkertijd moet je ook kunnen aantonen wat je al wel kan. Door die balans te vinden, krijg je niet alleen ondersteuning, maar laat je ook zien dat je proactief bent en echt wilt bijdragen aan het team. Die houding helpt je om snel je plek te vinden.”
Groeien met Cisco-certificeringen 🎓
Nevin heeft grote plannen voor haar technische ontwikkeling. “Ik ben nu bezig om mijn Cisco CCNA-certificering te halen. Dit is een belangrijke stap om meer impact te kunnen maken binnen mijn team. Op termijn wil ik ook verder met andere Cisco-cursussen, zoals CCNP Enterprise en Cisco DNA Spaces, zodat ik een echte specialist word in netwerktechnologie.”
Begeleiding
Bij Solid Professionals en ABN AMRO is er veel aandacht voor persoonlijke en professionele begeleiding. Nevin wordt ondersteund door zowel Roxanne, haar talentmanager bij Solid Professionals, als Tineke, haar People Process Manager bij ABN AMRO. “Bij Roxanne kan ik echt mezelf zijn. Het is een veilige plek waar ik open kan delen waar ik tegenaan loop, zonder bang te zijn voor een oordeel. Dat helpt me om kritisch naar mezelf te kijken en concrete stappen te zetten in mijn ontwikkeling. Ze geeft praktische tips en helpt me ook om mijn netwerk binnen ABN AMRO uit te breiden. Tineke richt zich meer op de operationele kant van mijn werk en zorgt ervoor dat ik goed integreer in het team. Samen zorgen ze ervoor dat ik zowel professioneel als persoonlijk groei.”
Nevin: “Het is hard werken, maar ook heel leuk. Je krijgt niet alleen de kans om te groeien, maar ook om impact te maken in een groot bedrijf.”
In control tijdens je sollicitatiegesprek
Nevin heeft geleerd om in control te blijven tijdens sollicitatiegesprekken – een vaardigheid die ze van Solid Professionals heeft meegekregen. “Jorn gaf me mee dat ik het gesprek niet alleen moest zien als een interview van hun kant. Stel zelf ook vragen: wat wordt er van mij verwacht? Hoe ziet een werkdag eruit? Waarom is dit team de juiste plek voor mij? Het was fijn om te weten dat ik ook aan hen mocht toetsen of dit écht bij me paste.
Ook raadde ze me aan me echt goed voor te bereiden, en dat heb ik gedaan! Ik wist precies met wie ik aan tafel zou zitten en had hun achtergrond opgezocht. Ook had ik de vacature grondig geanalyseerd en mijn eigen vaardigheden en ervaringen gekoppeld aan de eisen. Door assertief te zijn en zelf de regie te nemen, liet ik zien dat ik niet alleen enthousiast, maar ook zelfverzekerd was over mijn keuze. Die houding heeft me geholpen om mijn plek bij ABN AMRO te bemachtigen.”
Uitdagingen en hoogtepunten
Elke nieuwe baan brengt uitdagingen met zich mee. Voor Nevin was dat het werken in een complexe IT-omgeving: “Bij ABN AMRO ligt het niveau hoog. Het is spannend, maar daardoor leer ik zoveel. Ik word uitgedaagd om steeds een stap verder te denken.”
Een bijzonder moment was haar eerste ‘engineering taak’: “Tijdens een migratieproject mocht ik een kritieke actie uitvoeren. Het team maakte er een feestje van en dat gaf me het gevoel dat ik echt onderdeel van het team was.”
Benieuwd naar meer ervaringsverhalen? Check ze allemaal of lees het verhaal van iOS-developer Redo.
Is dit iets voor jou?
Ben je klaar voor een uitdaging in IT? Als young professional krijg je de kans om aan complexe IT-infrastructuren te werken, zoals bij ABN AMRO, waar je dagelijks bijdraagt aan essentiële processen. Je wordt ondersteund door ervaren experts, krijgt toegang tot certificeringstrajecten zoals Cisco CCNA, en ontwikkelt zowel je technische als persoonlijke vaardigheden.