Hoe ga je om met een aanbod voor je eerste baan?
Dat spannende telefoontje of die langverwachte e-mail is eindelijk binnen: je hebt een baan aangeboden gekregen! Maar wat nu? Of je nu super enthousiast bent en meteen "ja" wil zeggen, nog twijfelt en wat meer tijd nodig hebt, of wilt onderhandelen over de voorwaarden - in alle gevallen is het belangrijk om professioneel te reageren en het meeste eruit te halen. Maar hoe pak je dat aan? En hoe weet je of een aanbod écht goed voor je is? We nemen je mee!
Hoe bepaal je wat een goed aanbod is voor jou?
Voordat je een beslissing neemt, is het slim om als eerste na te denken over wat jij belangrijk vindt in een werkgever. Bedenk of de werkgever jou kan bieden wat je zoekt. Is de sfeer op kantoor goed? Denk je genoeg uitdaging te hebben? En vind je de werkzaamheden leuk? Dan kun je verder nadenken over ingaan op het aanbod.
Vervolgens maak een lijstje van jouw prioriteiten als het gaat om secundaire voorwaarden. Dit zijn de extra voordelen die je kan verwachten als je aan de slag gaat in de functie. Over deze voorwaarden kun je onderhandelen met je werkgever. 👉
Vraag advies
Het is altijd goed om vrienden, familie of kennissen om hun mening te vragen. Stel vragen als: Waar zou jij op letten? Wat vind jij een redelijk aanbod in mijn situatie? Hoe vraag ik om meer salaris? Hoe heb jij onderhandelt? De ervaringen van anderen kunnen je helpen bij het maken van je keuze, maar uiteindelijk moet jij je er goed bij voelen!
Om een goed beeld te krijgen van het aanbod, is het belangrijk om even te checken wat er in de vacatureomschrijving staat en wat anderen in vergelijkbare functies verdienen. Kijk eens op een salariswebsite zoals Glassdoor om te zien wat normaal is in jouw vakgebied.
Onderhandelen over het aanbod
Onderhandelen is het meest voorkomende scenario bij het ontvangen van een baanaanbod. Het is een belangrijke stap in het sollicitatieproces en kan leiden tot voorwaarden die beter bij jou passen. Misschien krijg je met onderhandelen wel een hoger salaris, betere secundaire voorwaarden of een fijnere werk-privé balans.
Het gesprek aangaan over salaris of voorwaarden kan best spannend zijn. Om goed over te komen is het belangrijk dat je zelfverzekerd en rustig bent. Bereid je goed voor en oefen gesprekken met vrienden of familie, dan weet je precies wat je wilt zeggen.
Jouw onderhandelingspositie
Bepaal voor jezelf het minimum waar je mee akkoord gaat en wees trots op je skills en prestaties, maar blijf wel realistisch. Als jouw salariseis bijvoorbeeld veel hoger ligt dan gemiddeld voor jouw functie, is de kans kleiner dat een werkgever meegaat in jouw voorstel.
Leg rustig en duidelijk uit waarom je iets anders wilt en wat je verwachtingen zijn. Denk ook na over jouw positie in de arbeidsmarkt. Is er krapte in de sector waarin jij werkt? Dan is er waarschijnlijk meer ruimte om te onderhandelen. Leg uit welke kwaliteiten jij hebt en het team kan bieden en dat daar dus een ander salaris bij hoort dan in het eerste voorstel.
Het aanbod accepteren
Als je een aanbod krijgt dat helemaal matcht met wat je zoekt, kun je overwegen om het direct te accepteren. Dit kan zijn omdat je dolgraag bij dit bedrijf wilt werken en de voorwaarden top zijn. Of gewoon omdat je tevreden bent met wat ze voorstellen. Is dit het geval? Dan kun je aan de slag met je professionele “ja”!
Vaak houden werkgevers in hun voorstel rekening met wat onderhandelingsruimte. Het kan daarom slim zijn om, ook al ben je tevreden, toch een tegenvoorstel te doen. Zo weet je zeker dat je eruit haalt wat erin zit. Niet geschoten is altijd mis!
Om een aanbod te accepteren, stuur je een nette e-mail. Zorg dat je al het papierwerk goed doorleest en onderteken de contracten. In de mail is het belangrijk dat je duidelijk zegt dat je het aanbod accepteert, de werkgever bedankt en laat weten dat je er zin in hebt.
Het aanbod afwijzen
Het kan gebeuren dat je er niet uitkomt met onderhandelingen, of dat een aanbod niet past bij wat jij zoekt of wilt bereiken. Het is dan belangrijk om een aanbod netjes en respectvol af te wijzen. Wees direct maar beleefd: bedank de werkgever voor het aanbod en leg kort uit waarom je het afwijst. Houd het professioneel, wie weet kom je ze in de toekomst nog eens tegen!
Meer bedenktijd vragen
Het is super normaal om na het ontvangen van een aanbod om bedenktijd te vragen. Zo heb je ruimte om goed na te denken over het voorstel en eventuele andere opties. Ook als je wat meer tijd nodig hebt, is het belangrijk om eerlijk en duidelijk te reageren.
Geef aan dat je meer tijd nodig hebt om een goede beslissing te nemen. Vraag naar een specifieke termijn om je keuze te maken. Dit kan variëren van een paar dagen tot een week.
Vertrouw op jezelf
Omgaan met een aanbod voor je eerste baan kan best overweldigend zijn, maar met de juiste voorbereiding en mindset kun je zelfverzekerd een beslissing nemen.
Doe goed onderzoek, denk na over wat jij belangrijk vindt, en wees niet bang om te onderhandelen. Onthoud dat elke beslissing een leermoment is en een stap vooruit in jouw carrière. You’ve got this!
Begin goed voorbereid aan je carrière
Ben jij (bijna) klaar voor een baan in de financiële sector? Check onze vacatures in de richtingen Finance, Risk, Data of IT. Recruiter Jorn staat klaar om je te helpen met het gehele sollicitatieproces!