Zo geef jij als manager goede begeleiding aan jong talent

Als manager heb je vaak onvoldoende tijd voor het intensief begeleiden van jong talent, terwijl ze de consistente ondersteuning hard nodig hebben. Hoe je toch, ondanks jouw krappe agenda, de juiste begeleiding geeft aan jong talent vertellen we in deze blog.

Marjolein Jansen
Marjolein Jansen

Verandering is verwarrend

Consistente begeleiding is cruciaal voor de ontwikkeling en het welzijn van jong talent. Frequente veranderingen in leiderschap, vooral het wisselen van managers, kunnen verwarrend zijn voor young professionals. Ze zijn zich aan het oriënteren binnen het werkveld en moeten de bedrijfscultuur nog leren kennen.

Daarbij hebben ze behoefte aan een vast aanspreekpunt waarmee ze een band opbouwen. “Young professionals hebben behoefte aan begeleiding hoe ze moeten omgaan met een eerste echte baan, er verandert veel voor hen ten opzichte van het studerende leven. Ze zoeken een vaste mentor die hen helpt om te gaan met het vinden van hun plek op de werkvloer,” zegt talentmanager Floris.

Een sterke, voortdurende begeleiding verbetert niet alleen de professionele vaardigheden, maar is ook essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en het verstevigen van bedrijfsloyaliteit. Om jong talent goed te begeleiden, is meer nodig dan alleen inhoudelijke coaching. Het vraagt om begeleiding bij praktische zaken en persoonlijke ontwikkeling. Een talentmanager kan managers hierbij ondersteunen door de coaching op het gebied van soft skills over te nemen.

Continuïteit bieden

Jong talent wil een manager die regelmatig beschikbaar is voor feedback, zorgen en vragen. Vaak is dit een uitdaging door een volle agenda. Als managers kun je jouw tijd effectiever beheren door prioriteiten te stellen en minder kritische taken te delegeren. Dit maakt ruimte vrij om meer betrokken te zijn bij het coachen van jouw team.

Daarnaast kun je de ontwikkeling van young professionals stimuleren door hen aan te moedigen deel te nemen aan relevante cursussen en trainingen. Dit zal hun vaardigheden en carrièreperspectieven aanzienlijk verbeteren, en neemt de coaching op dat onderdeel van jou over. Het opzetten van gestandaardiseerde inwerkprogramma’s en het implementeren van mentorschap programma’s kan helpen om continuïteit te waarborgen, zelfs bij wisselende leidinggevenden.

Goede begeleiding implementeren

Om goed te begeleiden als manager kun je de volgende dingen doen:

  • Regelmatige, gepersonaliseerde 1-op-1 gesprekken: Zorg voor maandelijkse meetings waarin je de voortgang, doelen en welzijn van elke young professional bespreekt.
  • Ontwikkel een feedbackcultuur: Moedig open en continue feedback aan binnen het team, zowel van peers als van leidinggevenden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een sessie te houden aan het einde van projecten waarin er ruimte is om gezamenlijk successen en verbeterpunten te bespreken. 
  • Implementeer een mentorschap programma: Koppel elke young professional aan een meer ervaren mentor binnen het team. Dit biedt niet alleen een aanvullend perspectief, maar ook waardevolle inzichten in de bedrijfscultuur en carrièremogelijkheden.
  • Gebruik technologie: Implementeer digitale tools zoals Leapsome, Lattice of 15five die helpen bij het bijhouden van ontwikkelingsplannen en het faciliteren van regelmatige feedback.

Verwachtingen van young professionals

Young professionals, nu vaak Generatie Z, verwachten andere dingen van een werkgever dan de vorige generaties. Ze willen heldere en regelmatige communicatie over hoe ze het doen in hun rol, verantwoordelijkheden en de verwachtingen van jou als manager. Deze transparantie zorgt ervoor dat ze zich gewaardeerd en goed geïntegreerd voelen in het team.

Ze hebben daarnaast ook behoefte aan actieve ondersteuning en toegewijd mentorschap om te groeien. Jonge professionals zoeken leiders die investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en hen begeleiden in hun carrière. “Managers moeten het gevoel geven dat de young professionals bij hun terecht kunnen met vragen of twijfels,” zegt Floris.

“Doordat de jonge medewerkers vragen durven te stellen begrijpen ze de organisatie beter en waarom dingen gaan zoals ze gaan. Hierdoor zullen ze beter zijn in hun werk, comfortabeler op de werkvloer zijn en, zeker niet onbelangrijk, langer voor jou willen werken.”

"Door het bieden van consistente ondersteuning en duidelijke groeipaden, kunnen managers jong talent helpen excelleren."

Feedback wordt steeds belangrijker

Regelmatige, constructieve feedback essentieel voor de ontwikkeling van young professionals. Het definiëren van duidelijke groeipaden en ontwikkelingskansen is cruciaal om hun betrokkenheid en tevredenheid op de lange termijn te verzekeren. “Wanneer je geen feedback geeft, neem je de young professional de kans af om beter te worden. Generatie Z wil nog wel eens de reputatie hebben dat ze geen feedback willen, of er slecht tegen kunnen, maar dat is niet zo. Dat willen ze heel graag, alleen wel op een fatsoenlijke en constructieve manier.”

Behoud jong talent met goede begeleiding

Effectieve begeleiding van young professionals is essentieel voor zowel hun ontwikkeling als het behouden van jong talent binnen jouw organisatie. Door het bieden van consistente ondersteuning en duidelijke groeipaden, kunnen managers jong talent helpen excelleren en zo bijdragen aan een veerkrachtige en toekomstbestendige organisatie.

“De young professional kan veel leren van jouw kennis en kunde, en andersom kan jij gebruikmaken van het frisse perspectief dat de young professional heeft,” zegt Floris. “Door dat samen te brengen ontstaat een mooie samenwerking.”

Meer leren over Gen Z?

Whitepaper – A Deep Dive into Gen Z

Generatie Z betreedt in steeds grotere aantallen de werkvloer. Begeleid jij ook steeds meer deze generatie? Om dit goed te kunnen doen, moet je ze begrijpen. In onze whitepaper duiken we diep in de wereld van Gen Z en geven we je inzichten en praktische tips voor de werkvloer.

Download de whitepaper