Welke finance rollen zijn er binnen de bank?
Banken zijn dynamische, maar ook complexe organisaties. Als (bijna) afgestudeerde in Economie of Finance heb je misschien geen idee hoe het binnen zo’n bank precies gaat. Daarom vraag je je wellicht af: Welke afdelingen zijn er binnen de bank? Welke functies zijn er? En welke rol past het beste bij mijn skills? We leggen het je allemaal uit!
De bank
Om te beginnen is er een tweedeling in de voorkant en achterkant van de bank. In de rollen aan de voorkant van de bank heb je contact met de klanten en draait het om geld verdienen, portefeuilles beheren en deals sluiten. Denk hierbij aan private equity, mergers and acquisitions (M&A), investments en corporate finance. Als je via ons bij een bank gaat werken, is de kans groot dat je aan de achterkant van de bank gaat werken, waar geldzaken worden gecontroleerd.
De vijf belangrijkste finance rollen aan de achterkant van de bank:
Accounting
Als accounting specialist sta je aan het begin van de geldstromen. Het gaat om de balans tussen inkomsten en uitgaven. Je beantwoordt vragen als: Zijn we in control over onze financiële situatie? En klopt het grootboek?
Er zijn twee richtingen binnen accounting:
- Financiële accounting – externe verslaggeving voor financial control
- Management accounting – interne boekhouding van een bedrijf
Als je net start als accounting specialist is het belangrijk om de complexe datastromen te begrijpen. Gelukkig wordt veel geautomatiseerd, waardoor je zelf niet meer echt hoeft te boekhouden. Wel wordt het steeds belangrijker dat je niet alleen een mooie balans presenteert, maar ook weet waar de data vandaan komt en hoe je aan die data komt.
Reporting
Als reporting specialist bepaal je met een kritische blik of de rapportages kloppen en zoek je uit hoe je bepaalde data in een specifieke rapportage krijgt. Analytische vaardigheden zijn erg belangrijk in deze rol.
Sinds de financiële crisis van 2008 is de wet- en regelgeving voor banken veel strenger en dominanter geworden, waardoor het correct aanleveren van data nog belangrijker is. De ECB en DNB houden toezicht en willen weten hoe je ervoor staat als financiële instelling. Dat betekent niet alleen een mooi rapport opleveren, maar ook weten waar de data vandaan komt die je aanlevert.
Binnen reporting werk je cyclisch: maandelijks, per kwartaal en jaarlijks. De laatste twee weken van de maand ben je druk en de eerste twee weken relatief rustig. In deze rustige periode kijk je naar mogelijke optimalisaties en verbeteringen in het proces.
Financial Control
Om succesvol te zijn als financial controller moet je accounting begrijpen. Het is dan ook niet vreemd om hieruit door te stromen. Je houdt je bezig met hoe de bank ervoor staat en werkt met jaarrekeningen en balansen. Het is een breed werkgebied, wat het heel dynamisch maakt. Op basis van de data die je verzamelt en analyseert, adviseer je het management op verschillende gebieden. Als controller denk je mee over de uitdagingen in de organisatie en speel je daarop in met concrete oplossingen en implementaties.
Als financial controller hou je je dus ook bezig met het bedrijfseconomisch vlak, terwijl je je als accounting specialist alleen richt op het economisch vlak.
Meer weten over deze functie? Alexander werkt op de afdeling Control bij ABN AMRO.
Business Control
Als business controller ondersteun je de business met gerichte analyses en rapporten van financiële gegevens en business informatie. Je adviseert aan het management en de directie over strategische keuzes. Direct starten als business controller na je studie is vrij ongebruikelijk. Je hebt hiervoor echt een aantal jaar ervaring nodig, bijvoorbeeld binnen financial control.
Business Analist
Als business analist maak je de vertaalslag van dagelijkse bedrijfsvoering naar verandertrajecten. Je haalt de vereisten op bij de business en vertaalt deze naar een functioneel ontwerp. De ontwikkelaars vertalen dit vervolgens naar een technisch ontwerp, waarin staat wat er precies geprogrammeerd moet worden om nieuwe data-attributen te ontsluiten, nieuwe processen te implementeren of de applicatie aan te passen. De business analist rapporteert aan de product owner, die alle gewenste veranderingen prioriteert en terugbrengt in projectvorm bij de verschillende teamleden.
In deze rol heb je veel te maken met stakeholdermanagement. Je moet het leuk vinden om gesprekken aan te gaan met verschillende belanghebbenden. Daarnaast heb je de basiskennis van finance nodig om die gesprekken te kunnen voeren.
Wil je meer weten over de rol als business analist? Lees meer over werken als business analist.
Bij functies aan het begin van de geldstroom ligt de focus op je analytische vaardigheden, zoals accounting en reporting. Naarmate je richting control ontwikkelt, wordt stakeholdermanagement steeds belangrijker.
Ben jij (bijna) klaar voor een baan in de financiële sector? Check onze vacatures in de richtingen Finance, Risk, Data of IT. Nog niet zeker wat bij jou past? Neem dan contact op met recruiter Jorn om samen te sparren!