6 redenen waarom een talentmanager zo chill is
Wanneer je bijna bent afgestudeerd en je begint aan je eerste fulltime baan, komt er veel nieuws op je af. 💼 En dus veel uitdagingen! Het is dan fijn om iemand te hebben die je in deze periode begeleidt. Talentmanager Floris geeft je daarom 6 redenen waarom jij een talentmanager nodig hebt 🌟.
1. Persoonlijke ontwikkeling
Waar je ook bent in je carrière, je zal altijd bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. Een talentmanager helpt je hierbij. Samen kijken jullie aan de hand van hard en soft skills waarin je je verder kan ontwikkelen. Bij hard skills moet je denken aan vaardigheden zoals de beheersing van Power BI, Python of SQL. Soft skills gaan over samenwerken, communiceren en het managen van verwachtingen.
Talentmanager Floris Foekens: ‘’Ik merk vaak dat young professionals vanaf dag één heel hard willen rennen. Ze hebben de behoefte om te laten zien wat ze allemaal kunnen. Maar wat er dan vaak gebeurt, is dat ze gaan zwemmen. Samen kijken we dan naar een stuk verwachtingsmanagement. Want wat verwacht jouw manager en het team eigenlijk precies van je? En welke skills zet je waarvoor in?
2. Samenwerken
Tijdens je studie heb je vast wel gemerkt dat samenwerken soms een uitdaging kan zijn. In het bedrijfsleven is dat niet anders. Binnen een team komen allerlei verschillende persoonlijkheidsprofielen samen en het omgaan hiermee kan soms best lastig zijn. Gelukkig is dit precies waar jouw talentmanager je bij helpt.
Floris: “Wij werken bij Solid Professionals met de MBTI-theorie. Dit model laat jou je persoonlijkheidsstijl ontdekken. Het geeft inzicht in waarom je op een bepaalde manier handelt in situaties. Door jouw profiel duidelijk te hebben, begrijp je beter waarom je tijdens het samenwerken tegen bepaalde zaken aanloopt. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van structuur in een project. Misschien ben jij daar wel heel goed in en gaat dit je van nature gemakkelijk af. Ondertussen maakt jouw collega er naar jouw gevoel een enorme puinhoop van. Het kan zijn dat dit je enorm frustreert, wat bij het samenwerken niet helpt.”
Samen met jouw talentmanager onderzoek je hoe je met deze situatie om moet gaan. Vaak begint het met zelfreflectie. Wat is jouw gedrag in deze situatie en hoe komt het dat je je bijvoorbeeld zo ergert?
3. Feedback geven
Floris: “De volgende stap voor een goede samenwerking is feedback geven. Ik zie vaak dat young professionals wel feedback hebben voor hun collega’s, maar het te spannend vinden om deze te delen. Terwijl dit juist de samenwerking kan bevorderen. Ik probeer je dan uit jouw comfortzone te halen en te motiveren om dit toch te doen. Door deze stappen te zetten, wordt samenwerken makkelijker en neem je deze belangrijke skill ook mee naar de toekomst. Daarnaast blijft het gezellig op de werkvloer, en dat is ook veel waard.”
4. Werk-privé balans
Samen met jouw talentmanager heb je het niet alleen over werk, maar ook over hoe het privé met je gaat. Werk en privé gaan vaak hand in hand. Wanneer er thuis iets aan de hand is, is de kans groot dat je ook minder presteert op werk.
Tijdens jouw traineeship volg je trainingen die helpen bij het vinden van de juiste balans. In deze trainingen ga je met verschillende onderwerpen aan de slag. Denk aan waarom het goed is om voldoende te bewegen, waarom je goed moet slapen en waarom voldoende rust pakken belangrijk is.
“Tijdens de gesprekken die ik voer met de young professionals vraag ik ze dan ook geregeld wat deze thema’s voor hen betekenen,” vertelt Floris. Als hij merkt dat een young professional op dit gebied ergens tegen aanloopt kijken ze samen of ze hier iets aan kunnen doen. En heel belangrijk: of de young professional er überhaupt iets aan wilt doen.
Floris: “Ik begeleidde een keer een young professional die aangaf erg moe te zijn. Hij bleek veel reistijd te hebben, waardoor hij vroeg weg moest en ook pas weer laat huis kwam. Met zijn manager hebben we gekeken naar een oplossing hiervoor. Zo ging hij sporten en wandelen, wat hem nieuwe energie gaf. Daarnaast kreeg hij de gelegenheid om eerder of later te beginnen en te werken in de trein. Je zag dat hij hier veel aanhad en dat hij hierna weer lekkerder in zijn vel zat. Zo zie je maar dat het heel waardevol kan zijn, als je uitspreekt dat je even wat minder lekker gaat.”
5. Jouw carrièrepad
Een talentmanager helpt je ontdekken welk carrièrepad je wil of het beste kunt bewandelen. Floris: “Veel mensen die net hun studie hebben afgerond en een baan gaan zoeken, ontdekken dat er nog zoveel is wat ze tot dan toe niet wisten. Een extra perspectief van iemand die weet wat de mogelijkheden zijn, kan je de juiste richting op sturen en veel verder brengen. Want een talentmanager kan echt, objectief, van buitenaf meekijken.”
Samen met je talentmanager kijk je vooral naar je wensen en ambities: Wat wil je bereiken op korte termijn, lange termijn en hoe ga je dit vormgeven?
6. Dedicated manager
Managers zijn druk. Ze hebben vaak een groot team dat ze aansturen en doen daarnaast ook nog andere werkzaamheden. Dit betekent dat ze niet altijd even goed beschikbaar zijn. En ook daar komt jouw talentmanager weer van pas! “Eerlijk is eerlijk, sommige dingen zijn ook minder chill om te bespreken met je manager”, zegt Floris. “Soms zit je in een situatie waar je je niet helemaal comfortabel bij voelt om direct naar je manager toe te stappen. Denk hierbij aan een samenwerking met een collega die stroef loopt of een project dat je toch minder makkelijk afgaat dan je had gehoopt.”
Een talentmanager kan je advies geven over hoe je zo’n gesprek aangaat. “Denk bijvoorbeeld ook aan het halfjaarlijkse evaluatiegesprek. Vaak is dit het eerste echte serieuze gesprek dat je voert met je manager. De manager geeft feedback, maar vraagt ook waar jij tegen aanloopt. Dit kan soms heel spannend zijn. Wij helpen je om je voor te bereiden op zo’n gesprek en welke vragen je het beste kan stellen.”
Wil je ook een talentmanager?
Check onze traineeships voor meer info! Wil je liever een keer kletsen met een recruiter om te ontdekken wat bij je past? Neem dan vooral contact met ons op!