Als je net begint met werken wil je goed presteren op je werk, maar je grenzen bewaken is soms lastig. 31% van de jonge werknemers accepteert overuren en hoge werkdruk. Het gevolg? Werk en privé lopen steeds meer door elkaar. Tijd voor jezelf, vrienden, sporten en boodschappen schiet erbij in, waardoor fysieke en mentale stress ontstaat. 😨 Hoe creëer je een gezonde werk-privébalans? En hoe check je of jouw balans goed zit? Vitaliteitsexpert Paul Zwama geeft je tips!
“Werk-privébalans gaat niet over een strakke scheiding tussen werk en je vrije tijd,” zegt vitaliteitsexpert Paul. “Het gaat erom dat je tijd hebt voor de dingen die jou energie geven en dat je niet constant uitgeput bent. Vraag jezelf af: voel ik me goed na een werkdag en heb ik nog energie over voor andere dingen?”
“Wanneer je net begint met werken, kun je moeite hebben met een goede werk-privé balans vinden. Je wilt jezelf bewijzen en bent misschien geneigd om altijd beschikbaar te zijn, wat het lastig maakt om duidelijke grenzen te stellen,” zegt Paul.
Een goede werk-privébalans is voor iedereen anders. De een werkt graag 60 uur per week, terwijl de ander blij wordt van 24 uur. Waardeer je thuiswerken en je eigen planning? Of heb je liever gestructureerde kantoordagen? Wat jou gelukkig maakt in je werk ontdek je door simpelweg uit te proberen!
Volgens Paul is het daarom belangrijk dat je trouw blijft aan jezelf en kiest voor een baan die echt bij je past. “Je moet niet een functie aannemen omdat het op papier goed klinkt. Stel vragen tijdens je sollicitatie over de werksfeer en je takenpakket: past dit écht bij jou? Zoek een plek waar je een goede klik hebt met je leidinggevende en met je team.”
💡 Wist je dat 70% van Gen Z liever van baan wisselt als er geen goede klik is met collega’s? “Een goede manier om die klik van tevoren te testen, is door bijvoorbeeld een keer te lunchen met je toekomstige collega’s. Zo proef je meteen de sfeer!"
Het kan best lastig zijn om door te hebben dat je uit balans bent, zeker als je het al druk hebt en weinig ruimte hebt om na te denken over hoe je jouw leven indeelt. Let op deze signalen:
Herken je deze signalen? Dan moet je nú toch echt eens kritisch naar je werk-privébalans gaan kijken! “Als je merkt dat je drie maanden lang met tegenzin naar je werk gaat, dan is het tijd om actie te ondernemen,” benadrukt Paul.
Leer je behoeftes aan te geven: Als starter wil je jezelf graag bewijzen. Maar onthoud: het aangeven van je grenzen is een teken van kracht, niet van zwakte. “Wil je een vast sportmoment, een pauze om te wandelen of tijd om op te laden? Geef dit dan aan bij je manager,” adviseert Paul.
Young professional Beshoy leerde tijdens zijn traineeship veel over grenzen stellen en hulp vragen. Benieuwd wat hij ontdekte? Lees zijn ervaringsverhaal!
Wil je je werk-privébalans bespreken met je manager? Doe dat dan persoonlijk en neem er de tijd voor. “Probeer dit persoonlijk te doen,” zegt Paul. “Bij voorkeur face-to-face. Neem de tijd voor dit gesprek en zorg dat je een rustig moment kiest.”
Begin het gesprek bijvoorbeeld met: “Ik wil graag iets met je bespreken, want ik merk dat ik niet zo lekker in mijn vel zit. Ik hoop dat we samen kunnen kijken hoe we dit kunnen verbeteren.”
Wees open en eerlijk over hoe je je voelt, en geef aan dat je samen naar oplossingen wilt zoeken. Waarschijnlijk is er meer mogelijk dan je denkt!