Een guideline voor je gesprek met een recruiter

Je bent (bijna) afgestudeerd en misschien ben je al druk bezig met kijken wat je hierna wilt gaan doen. Misschien heb je zelfs je eerste sollicitatiegesprekken al op de planning staan, waaronder eentje met een recruiter. Zo'n eerste gesprek met een recruiter is toch net iets anders dan direct een gesprek bij het bedrijf zelf. Daarom geven we je tips over hoe en waar je je het beste op kunt voorbereiden als je met een recruiter gaat praten.

Camille van den Boorn
Camille Aslaoui

Solliciteren met een recruiter

Je hebt contact gehad met de recruiter en jullie gesprek staat gepland. De kans is groot dat je dan nog steeds niet het fijne weet over de functie en het bedrijf. Je kan je daardoor een beetje onzeker voelen over hoe je je moet voorbereiden. Maar maak je geen zorgen, want er zijn genoeg vragen die je kunt stellen én dingen die jij kunt vertellen.

Als je op sollicitatiegesprek gaat bij een werkgever, krijg je meestal veel informatie over de rol, het team en het bedrijf waar je misschien gaat werken. Recruiter Carlo vertelt: ‘Het eerste gesprek dat je met een recruiter hebt, gaat eigenlijk vooral over jou. We kijken echt naar wie jij bent als persoon. Samen kijken we naar waar jouw interesses liggen en wat je juist geen energie geeft. Het kan best zijn dat je na twee gesprekken erachter komt dat je interesses toch anders liggen dan je eerst dacht.’

Vind je het lastig om te bedenken waar jij in uitblinkt? Gebruikt de STARR-methode om je voor te bereiden

Samen met de recruiter kijk je naar wat je tijdens je studie hebt gedaan en welke vakken je hebt gevolgd. Jullie hebben het over waar jij nou echt trots op bent wat je hebt gedaan tijdens je studie. Zo kunnen jullie samen bekijken of de rol waar je op solliciteert ook echt iets voor jou is. “Er wordt dus samen met jou gezocht naar wat het beste bij jou past.”

Carlo gaat verder: “Ik spreek vaak met mensen die net zijn afgestudeerd. Daarom kijk ik ook naar wat ze buiten hun studie om hebben gedaan. Zo vraag ik vaak naar hobby’s en interesses. Laatst had ik bijvoorbeeld een gesprek met iemand die econometrie had gestudeerd, maar ook fanatiek een moestuin onderhield. Tijdens ons gesprek over zijn moestuin werd het duidelijk dat hij een echte aanpakker is die graag zijn handen uit de mouwen steekt.”

''We brengen samen in kaart wat jouw skills zijn én waar jouw kracht ligt''

Wat je vertelt over jezelf

Bedenk van tevoren wat je over jezelf kunt vertellen. Maak je niet druk als je nog niet veel werkervaring hebt, dat maakt niet uit voor het gesprek. Vertel over je passies, je interesses, en de sporten die je beoefent, en wat dit over jou zegt. Je hobby’s hoeven niet buitengewoon te zijn. Carlo zegt: “Als iemand vertelt dat hij of zij een periode is gaan reizen, ben ik altijd benieuwd naar wat diegene tijdens de reis heeft geleerd. Wat zijn dingen waar je achter kwam dat je goed in bent? Misschien leg je makkelijk contact met vreemden, meer dan je voorheen dacht. En waar liep je tegenaan? Misschien vond je het omgaan met alle nieuwe veranderingen veel moeilijker dan je had verwacht.”

Reizen is misschien niet het eerste onderwerp waar je aan dacht om over te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek, maar het kan juist veel inzichten geven over hoe je je weg vindt in een nieuwe omgeving. Carlo gaat verder: “Ook sport zegt veel over iemand. Als iemand op hoog niveau een sport beoefent, dan zie je die mentaliteit vaak ook terug op de werkvloer.”

Side note

De recruiter is geen onderdeel van het team waar jij eventueel in terechtkomt. Soms worden recruiters zelfs ingehuurd om voor een bedrijf op zoek te gaan naar geschikt personeel. Hij of zij is dus de eerste die inschat of jij een goede match bent voor het bedrijf.

Vrouw zit met koptelefoon achter haar laptop

Gesprekken over je hobby’s en interesses geven dus een goed beeld van wie jij bent. Hierdoor kan de recruiter zien welke soft skills je al hebt en aan welke je misschien nog moet werken. Wees dus ook niet bang om te vertellen wat je lastig vindt en welke skills je nog niet beheerst. Hiermee laat je juist zien dat je in staat bent om te reflecteren op jezelf.  Door open te zijn over je verbeterpunten, kunnen jullie juist beter kijken naar wat er echt bij je past. 

Maar er is meer dat je kunt doen om je goed voor te bereiden. Let bijvoorbeeld op hoe je erbij zit. Het is niet nodig om in een driedelig pak te verschijnen, maar zorg wel dat je kleding netjes, kreukvrij en vlekvrij is. En laat die borrel de avond voor het gesprek ook maar even zitten. Een recruiter merkt het meteen als je niet helemaal scherp bent.

Wat je vraagt over de functie

In het gesprek met de recruiter kijk je dus echt naar wie jij bent als persoon. Vaak komt er dan nog een tweede gesprek om het over verschillende  rollen te hebben. De recruiter legt dan uit welke rollen er zijn en welke volgens hem of haar goed bij jou zouden kunnen passen. Dit is niet altijd nodig, als je al heel goed weet wat je wilt.

Als deze gesprekken goed zijn verlopen en zowel jij als de werkgever enthousiast zijn, is het tijd voor een volgende stap: het sollicitatiegesprek met de werkgever. De recruiter stoomt jou hier helemaal klaar voor, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Ook de werkgever wil het een en ander over jou weten. Maar dit is ook het moment voor jou om vragen te stellen.

Bedenk wat voor jou echt belangrijk is om te weten. Bijvoorbeeld: Hoe is de werksfeer? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Uit welke achtergronden bestaan de teamprofielen? En werkt het bedrijf hybride? Maar denk ook na over wat voor type leidinggevende je nodig hebt. Iedere manager heeft een eigen stijl van leidinggeven en het is belangrijk dat die stijl bij jou past. Vind je het fijn om regelmatig even te sparren, of werk je liever zelfstandig en spreek je de manager alleen als het echt nodig is?

Deze voorkeuren kunnen een grote impact hebben op je werkbeleving en je plezier daarin, goed om bij stil te staan dus. Denk ook na over hoe jij geïnspireerd wilt worden door je manager. Misschien haal je inspiratie uit goede gesprekken, of juist uit het volgen van cursussen. Carlo: ‘’Dit zijn allemaal belangrijke factoren om je helemaal op je plek te voelen. Al deze vragen kun je het beste stellen aan de werkgever zelf, zij zijn immers onderdeel van het bedrijf en het team.”

Mannen lachen op de bank

Klaar voor je eerste echte baan?

Ben jij (bijna) klaar voor een baan in de financiële sector? Check onze vacatures in de richtingen Finance, Risk, Data of IT. Nog niet zeker wat bij jou past? Neem dan contact op met recruiter Carlo om samen te sparren!

Ontdek de leukste vacatures