Chaudhry over zijn traineeship bij ABN AMRO

Toen Chaudhry op zoek ging naar zijn eerste fulltime baan, wist hij dat het geen makkie zou worden. Maar dat het zó lastig zou zijn, had hij niet verwacht. Ondanks zijn finance-achtergrond leek het bijna onmogelijk om een baan bij een bank te scoren. Hoe lukte het Chaudhry toch om bij ABN AMRO binnen te komen? En hoe bouwde hij het zelfvertrouwen op dat hij nodig had op de werkvloer? Hij deelt zijn verhaal! 👇

Marjolein Jansen
Marjolein Jansen

Timing is alles

De zoektocht naar een baan duurde voor Chaudhry langer dan verwacht. “Ik solliciteerde bij verschillende financiële bedrijven, maar ik kreeg amper reacties terug. Om bij een bank binnen te komen heb je een goed netwerk nodig, en die had ik niet,” vertelt hij.

Een vriend van Chaudhry was net begonnen aan een finance traineeship, en raadde hem aan hetzelfde te doen. “Een traineeship leek mij een goed idee. Die vriend deelde mijn cv met zijn contactpersoon bij Solid Professionals. Toen ging het ineens heel snel!”

Een kans bij ABN AMRO

Recruiter Jorn nam contact met hem op. “Binnen twee weken had ik alle sollicitatiegesprekken gehad en kreeg ik een baan aangeboden als process en project enabler bij ABN AMRO.”

Al snel kon hij beginnen in zijn rol bij ABN AMRO. Hij werd meteen uitgedaagd om zich te verdiepen in de complexe wereld van regelgeving en projectmanagement. 

“Ik werk aan het implementeren van nieuwe regelgeving binnen het Sustainable Financial Regulations-project, waar zo’n 21 nieuwe regels worden toegevoegd. Ik ben vooral bezig met het analyseren van complexe info en zorg ervoor dat alles goed wordt uitgevoerd,” legt hij uit.

Liefde voor cijfers

Chaudhry studeerde Marketing en Media Studies, gevolgd door een master in Business Analysis and Strategic Management aan de Universiteit van Manchester.

“Mijn master ging vooral over management consultancy en strategische planning,” vertelt hij. Tijdens mijn studie kwam al snel een passie voor cijfers en probleemoplossing naar voren.

Zijn fascinatie voor wiskunde begon al jong: “Cijfers hebben altijd al logisch gevoeld voor mij,” herinnert hij zich. Toen hij voor het eerst de beurs bezocht en die flitsende cijfers zag, wist hij het zeker: hij zou in de financiële wereld gaan werken.

“Ik had nog geen idee hoe het er intern bij een bank aan toe ging, maar het traineeship heeft me geholpen om echt te begrijpen hoe alles werkt.”

Je weg vinden in een nieuwe rol

Werken op de change-afdeling van Risk Division was een flinke uitdaging voor Chaudhry. “Ik wist veel over finance,” zegt hij, “maar hoe een bank van binnenuit werkt, daar had ik geen idee van. Ik kende banken alleen als klant aan de andere kant van de balie!”

“Een bank is enorm complex, dat heb je niet zomaar uitgevogeld,” zegt Chaudhry. “De trainingen bij Solid Professionals hielpen me om de processen en de mensen achter de schermen beter te begrijpen. Dat had ik niet zomaar zelf kunnen uitzoeken,” voegt hij toe.

Chaudhry is blij met zijn team bij de bank, dat hij omschrijft als divers, internationaal en vooral heel vriendelijk. “Ze delen hun kennis graag en zijn leuke collega’s. Ondanks dat ik de jongste ben in het team, heb ik het enorm naar mijn zin en leer ik veel van hun feedback,” zegt hij.

“Ik heb echt het gevoel dat ik mensen heb gevonden die net zo gepassioneerd zijn over cijfers als ik. Ze denken op dezelfde manier, dat is echt fijn.”

“Bij Solid Professionals ben je geen cv of een papiertje; ze snappen wie je bent en geven echt om je persoonlijke groei.”

Support maakt het verschil

Een belangrijk deel van Chaudhry’s ervaring met zijn traineeship was de support die hij kreeg. “Ik had maandelijks gesprekken met mijn Talent Manager Sophie. Zij was er altijd om me te begeleiden,” vertelt hij. “Zelfs toen ik vastzat in Marokko tijdens de aardbeving, namen ze contact op om te checken of ik oké was. Dat liet me zien dat ze verder kijken dan alleen werk en echt om hun mensen geven.”

Die ondersteuning ging verder dan alleen af en toe een check-in. “Sophie hielp me de Nederlandse werkcultuur beter te begrijpen en hoe ik mijn communicatie kon verbeteren. Ik leerde bijvoorbeeld om mijn e-mails wat vriendelijker te maken en hoe ik beter kan samenwerken, wat een grote verandering was vergeleken met de directe communicatiestijl die ik gewend was. Bij Solid Professionals ben je geen cv of een stukje papier; ze snappen wie je bent en geven echt om je.”

Groeien door gerichte trainingen

Chaudhry schrijft een groot deel van zijn professionele groei toe aan de trainingen die hij volgde tijdens zijn traineeship. “De MBTI-training hielp me om verschillende persoonlijkheidstypes te begrijpen, wat mijn skills in stakeholdermanagement verbeterde. De training Mentale Weerbaarheid hielp me nadenken over hoe ik mentaal gezond kan blijven in een uitdagende werkomgeving. Maar de Secure Base-training sprong er voor mij echt uit,” zegt hij. “Hierin leerde ik een gevoel van veiligheid en verbondenheid te creëren in een nieuwe werkomgeving. Dat is zo onwijs belangrijk, zeker als je net begint met werken!”

 

De trainingen hebben Chaudhry niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk laten groeien. “Ze gaven me de tools om mensen beter te begrijpen en mijn manier van communiceren aan te passen, wat echt belangrijk is als je met verschillende stakeholders werkt.”

De waarde van een diverse groep

Tijdens zijn traineeship werkte Chaudhry samen met een diverse, internationale groep collega’s. “Het was geweldig om met mensen uit verschillende delen van de wereld samen te werken,” vertelt hij. “Het is verfrissend om nieuwe perspectieven te krijgen uit zo’n diverse groep. Ik heb veel geleerd, niet alleen over het werk dat we doen, maar ook over hoe verschillende culturele achtergronden invloed hebben op probleemoplossing en teamwork.”

Vooruitkijken

Met het oog op de toekomst wil Chaudhry verder groeien binnen de bankensector. “Mijn doel is om zo ver mogelijk door te groeien in leidinggevende functies,” deelt hij. “Ik geloof erin dat als je hard werkt, de resultaten vanzelf komen. Rome is ook niet in één dag gebouwd!”

Terugkijkend op het afgelopen jaar, ziet Chaudhry veel persoonlijke en professionele groei. “Ik heb veel geleerd over de bankensector, maar nog belangrijker, over mezelf. Ik ben beter geworden in communiceren en het omgaan met uitdagingen. Ik kan niet wachten om te zien waar ik volgend jaar sta!”

Na je studie aan de slag bij een grote bank?

Ontdek het traineeship dat past bij jou!

Bekijk de vacatures