10 tips voor een goed cv

Je bent net afgestudeerd en op zoek naar een baan. 👨‍🎓 Een goed en opvallend cv gaat je hierbij helpen! Maar waar moet je beginnen? Onze recruiters weten precies hoe je dit moet aanpakken. Want wat moet er wél en vooral niet opstaan? En welke volgorde moet je aanhouden? We hebben alle tips verzameld en hieronder voor je opgeschreven! ✅

Camille van den Boorn
Camille Aslaoui

1. Overzichtelijk en een professionele uitstraling

Een eerste indruk telt en dat geldt ook voor jouw cv. Over het algemeen bepalen recruiters binnen 9 seconden of jij geschikt zou kunnen zijn voor de baan of niet. Dit schatten ze dus al in voordat ze überhaupt naar heel je cv kijken. Zorg er dus voor dat je cv overzichtelijk is. Dat maakt het scannen veel gemakkelijker. Hoe je dat doet? Maak gebruik van herkenbare kopjes, wees concreet en kies een logische volgorde.  

Zit dat goed? Kijk dan naar de look-and-feel van je cv. Voor bijna alle functies, op de creatieve na, geldt dat een zakelijke opmaak het beste werkt. Hoe leuk al die grafische designes er ook uit zien, ga eerst na of ze wel geschikt zijn voor de job waar je op solliciteert.

Vrouw is aan het bellen

2. Relevante werkervaring

Werkervaring is the key to succes. Met een kort stukje tekst vertel je wat je binnen de functies gedaan hebt, maar ook wat je geleerd hebt. Heb je al veel (relevante) werkervaring? Plaats deze dan boven je opleidingen. Heb je vooral veel (bij)baantjes gehad die niet zoveel te maken hebben met je nieuwe baan? Plaatst je werkervaring dan onder je opleidingen. Veel bijbaantjes zijn niet per se interessant voor een baan bij bijvoorbeeld een bank, denk aan vakkenvullen. Denk goed na of het benoemen van jouw bijbaan écht iets toevoegt. 

Tip: Weten hoe je je werkervaring goed toelicht tijdens een sollicitatiegesprek? Gebruik de STARR-methode.

3. Opleiding(en) en cursussen

Al die jaren studeren gaan nu z’n vruchten afwerpen! Zet ze neer in de juiste volgorde, inclusief jaartal en locatie. Heb je mooie cijfers gehaald, bijvoorbeeld cum lade geslaagd? Don’t be shy! Voeg je gemiddelde cijfer (GPA) toe. Beschrijf ook waar je je scriptie over hebt geschreven en welk cijfer je daarvoor hebt gehaald. Heb je in de tussentijd ook nog een relevante cursus gevolgd? Zet deze dan ook hier neer!

4. Profielschets

Je cv draait helemaal om jou; dus stel je door middel van een korte intro tekst voor. Wat zijn je karaktereigenschappen? En wat motiveert je? Een recruiter kan zo (nog) beter inschatten of je een goede match bent.

 

Tip: Weet je nog niet helemaal waar jouw passies liggen of wat je motiveert? Ontdek wat jouw drijfveren zijn met de Golden Circle.

5. Foto

Kies de meest representatieve foto uit en voeg hem toe. Het is voor een recruiter fijn om een gezicht te hebben bij een sollicitant. Want met een foto word je sneller onthouden.

6. Skills

Een lijst met vaardigheden mag zeker niet ontbreken. Het beste is om je technische skills, zoals met welke systemen je kunt werken, te splitsen van je soft skills. Vermeld ook te talen die je spreekt en op welk niveau je dit doet.  

Heb je nog geen idee welke soft skills nou echt handig zijn om te hebben? Hier lees wat wat 6 handige skills zijn! 

7. Vrije tijd, hobby’s & interesses

Heb je een bestuursjaar gedaan in een studievereniging? Zet het vooral op je cv! Het laat zien dat je op andere plekken extra ervaring hebt opgedaan. Daarnaast is het goed om een persoonlijke kant van jezelf te laten zien. Recruiters zijn altijd geïnteresseerd in wat iemand in z’n vrije tijd doet. Geef je hobby’s en interesses dus ook een plekje op je cv om een (nog) beter beeld van jezelf te schetsen.

8. Niet langer dan 2 A4’tjes

Een te lang cv? Daar zit niemand op te wachten. Het liefst past alles op één A4. Heb je echt meer ruimte nodig? Voeg dan een tweede bladzijde toe. Maar maak je cv niet langer dan dat. Bedenk dus goed hoe je alles formuleert en wat echt belangrijk is om te benoemen. 

9. Je gegevens

Uiteraard moet je niet vergeten om je (contact)gegevens een plek te geven. Voeg je naam in de header van je cv toe en plaats daaronder je geboortedatum, e-mailadres, telefoonnummer, woonstad en je LinkedIn profiel. Maak hierbij gebruik van een hyperlinks, zodat jouw LinkedIn profiel direct klikbaar is.

10. Tweak je cv op basis van een vacature

Een laatste tip: pas per sollicitatie je cv aan om zo de kwaliteiten die het meest passen bij een vacature meer prioriteit te geven op je cv. Pas bijvoorbeeld de volgorde van je skills aan of gebruik net even andere verwoording in je profiel om beter aan te duiden waarom jij de perfecte kandidaat bent! Sla je cv op als PDF en vergeet de naam van het bestand niet te wijzigen.

Je CV op orde en een sollicitatiegesprek in the pocket? Dit is hoe je het beste een sollicitatiegesprek kunt voorbereiden.

Man is in gesprek met koffie in zijn hand

Klaar voor je eerste echte baan?

Wij matchen je met de leukste opdrachtgever in de financiële sector! Bekijk onze vacatures in de richtingen Finance, Risk, Data of IT of ontdek onze traineeships

Check onze vacatures
Vrouw kijkt glimlachend weg van laptop